CKE — Materiał do zadania 22 · czerwiec 2025 · Formuła 2023

Transkrypcja tekstu (rysunki i układ w oryginale powyżej)
w Ameryce Północnej i w Ameryce Środkowej. Te ptaki mają od 7,5 cm do 9,0 cm długości
i ważą od 3 g do 4 g. Koliberki migrują między terenami lęgowymi i zimowiskami, co wymaga
pokonania nawet 1 600 km w obie strony każdego roku. Energię do tych lotów dostarczają
im kwasy tłuszczowe pochodzące ze zmagazynowanych triacylogliceroli.
Przed migracją kolibry często podwajają masę ciała. Głównymi źródłami pożywienia kolibrów
są nektar kwiatowy, np. orlika kanadyjskiego lub milinu amerykańskiego, oraz małe owady,
np. komary i wywilżny. Podczas wysysania nektaru z kwiatów ptaki unoszą się w powietrzu
obok rośliny. Owady łapią w locie. Każdego dnia spożywają pokarm o masie dwa razy
większej od masy swojego ciała. Dorosłe koliberki rubinobrode są często atakowane przez
drapieżniki, takie jak dzierzby, krogulce lub koty domowe.
Na poniższej fotografii przedstawiono samca koliberka rubinobrodego w locie.
Na podstawie: K. Kirschbaum i in., Archilochus colubris w: Animal Diveristy Web (animaldiversity.org).
Fotografia: K. Ross.
Autor i źródło materiału
https://arkusze.pl/maturalne/biologia-2025-czerwiec-matura-rozszerzona.pdf
Oficjalny arkusz egzaminacyjny CKE; pochodzenie i cytowane źródła widoczne w oryginale.